Amersfoort schaft kapvergunning af

donderdag 22 september 2011
timer 3 min
Nieuw bomenbeleid zonder kapvergunning in Amersfoort Minder regels voor inwoners van Amersfoort en meer gedeelde verantwoordelijkheid. Met die intentie heeft het college het nieuwe gemeentelijk bomenbeleid ontwikkeld. In dit nieuwe beleid wordt een lijst met monumentale bomen opgesteld, waarna de bestaande kapvergunnng wordt afgeschaft.
Amersfoort schaft kapvergunning af


Op dit moment moet voor alle bomen met een omtrek van 35 cm of meer een kapvergunning worden aangevraagd als de eigenaar de boom wil kappen. In 97% van de gevallen wordt die kapaanvraag goedgekeurd. De bomen waarvoor een kapvergunning niet wordt verleend, zijn monumentale en andere waardevolle bomen.

Opheffing kapverbod


In het nieuwe bomenbeleid draait de gemeente het om. Van de ruim 63.000 bomen die in de straten, plantsoenen en parken van Amersfoort staan komen ruim 11.000 waardevolle bomen op een lijst. Voor die bomen geldt een kapverbod, waarvoor alleen bij hoge uitzondering een ontheffing mogelijk is. Er komen ook particuliere bomen op de bomenlijst: inwoners kunnen hun eigen waardevolle bomen ook aanmelden. Voor de bomen die niet op de lijst staan geldt geen kapverbod. “Met deze aanpak kunnen wij het bomenbestand effectiever beschermen en daarmee ons imago van Groene Stad behouden en versterken”, aldus wethouder Tigelaar van Stedelijk Beheer.


Drie categorieën waardevolle bomen


De waardevolle bomen worden in drie categorieën ingedeeld:

•    Monumentale bomen: ouder dan 100 jaar. In Amersfoort vallen ongeveer 100 bomen in openbaar gebied en 50 op privéterrein in deze categorie. Het zijn de parels van de stad.
•    Belangrijke beeldbepalende bomen: opvallende bomen. Hiervan zijn er circa 1000 stuks in openbaar gebied en 100 bomen op privéterrein.
•    Bomen langs hoofdstructuren zoals belangrijke wegen en watergangen. Hier vallen circa 10.000 bomen onder.

De indeling is van belang bij de beoordeling van ontheffingsaanvragen. Monumentale bomen krijgen de grootste bescherming.


Voordelen voor de stad


De nieuwe werkwijze heeft een aantal voordelen:

•    behoud en ontwikkeling van een gezond Amersfoorts bomenbestand;
•    een lijst met beschermde bomen die openbaar en voor iedereen beschikbaar is;
•    bewoners beschikken zelf over de bomen in hun tuin en zijn daarmee zelf en met elkaar verantwoordelijk voor het groen in hun woonomgeving;
•    bewoners die hun waardevolle boom op de lijst plaatsen, komen in aanmerking voor een beheer en onderhoudsadvies;
•    bij nieuwe plannen is van tevoren duidelijk welke bomen waardevol zijn en dus in de plannen moeten worden opgenomen.

De gemeente beoordeelt de aanmeldingen voor de bomenlijst en stelt een conceptlijst op die voor advies naar de klankbordgroep bomen gaat. Daarna stelt het college de lijst vast. Zodra de bomenlijst is vastgesteld door het college van B&W kan de kapvergunning daadwerkelijk worden afgeschaft door de benodigde wijzigingen door te voeren in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Naar verwachting gebeurt dit in het voorjaar van 2012.