De wijk Ossenkoppelerhoek in Almelo heeft een uniek speeltoestel gekregen voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar. ' City Jungle' is gebaseerd op het spelletje 'apenkooi' en is een landelijk concept als reactie tegen maatschappelijke trends als obesitas en binnenzittende kinderen.
Almelo heeft eerste City Jungle
donderdag 1 juli 2010
3 min
Almelo heeft eerste City Jungle
De wijk Ossenkoppelerhoek in Almelo heeft een uniek speeltoestel gekregen voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar. City Jungle is gebaseerd op het spelletje 'apenkooi' en is een landelijk concept als reactie tegen maatschappelijke trends als obesitas en binnenzittende kinderen.
Osssenkoppelerhoek
De Almelose woningcorporatie Beter Wonen heeft de primeur: op 30 juni wordt Nederlands eerste City Jungle geplaatst in de wijk Ossenkoppelerhoek. De komende tien jaar wordt hier een wijkontwikkelingsplan tot uitvoering gebracht. Woningen worden gerenoveerd en nieuw gebouwd en de voorzieningen op het gebied van zorg, onderwijs en sport worden aangepakt. De City Jungle is hierbij een waardevolle toevoeging.
City Jungle speeltoestel
Allerlei verschillende speeltoestellen staan met elkaar in verbinding. Door erop te spelen, gebruiken kinderen veel van hun spieren. Het doel van het nieuwe speeltoestel is om kinderen achter hun spelcomputer weg te halen en weer samen te spelen en te bewegen. Almelo heeft het eerste City Jungle-speeltoestel. Woningbouwvereniging Beter Wonen zorgde voor de eerste in Nederland in de wijk Ossenkoppelerhoek. Het is de bedoeling dat er op meer plekken zo'n speelplek komt.
City Jungle concept
De City Jungle stimuleert kinderen van 5 tot 12 jaar om (meer) te gaan bewegen. Het is niet zomaar een speeltuin, maar een exclusieve, multifunctionele playground. Kinderen ontwikkelen er de basisvaardigheden van bewegen en leren om samen te spelen. Tevens kunnen er in de toekomst speel– en beweegtrainingen worden gegeven.De komende jaren worden in heel Nederland City Jungles geplaatst, op initiatief van organisaties die iets willen doen voor de samenleving. Met hun eigen City Jungle leveren zij een positieve bijdrage aan de gezondheid van kinderen en de leefbaarheid in woonwijken.
Tegenwicht tegen overgewicht
De City Jungle is een landelijk concept, dat bijdraagt aan de gezondheid van kinderen en buiten spelen een nieuwe dimensie geeft. In Nederland is 14,5% van de jongens en 17,5% van de meisjes te zwaar. Te veel eten en te weinig bewegen. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen voor kinderen ligt op zestig minuten per dag (matig intensief), maar duizenden kinderen verkiezen de televisie en (spel)computer boven dat gezonde uurtje ravotten in de buitenlucht. Met een City Jungle in de buurt hangen kinderen niet langer passief binnen, maar hebben zij een plek om actief te kunnen spelen en bewegen. Klimmen, glijden en duikelen is niet alleen hartstikke leuk, maar ook goed voor de gezondheid. Bovendien is het een prima plek om andere kinderen te ontmoeten.
Maatschappelijk betrokken partners
De City Jungle is van en voor de buurt. Niet zelden betreft het achterstandswijken. Tevens is het een sociale ontmoetingsplaats. De City Jungle geeft hiermee een impuls aan de woonomgeving en de leefbaarheid. Maatschappelijk betrokken partners uit heel Nederland kunnen – met hulp van Bcause – een City Jungle realiseren. Het initiëren van een City Jungle is een mooie manier om uw maatschappelijke betrokkenheid te tonen. De kinderen, buurtbewoners én uw gehele organisatie profiteren hiervan. Als organisatie verbindt u zich voor minimaal vijf jaar aan de City Jungle. Gedurende deze periode bent u verantwoordelijk voor het onderhoud. Een leuke en goede manier om betrokkenheid te creëren bij uw werknemers. Het is ook mogelijk het onderhoud uit te besteden.
Ga voor meer informatie naar de website van City Jungle.