Afval Bewust haalt gewenst resultaat
Het project is afgelopen september van start gegaan, in samenwerking met gemeente Raalte, Rova, Rijksuniversiteit Groningen en gemeente Zwolle zelf. Tijdens de proef kregen deelnemers, bewoners uit de Zwolse wijk Aalanden en de bewoners van hoogbouwlocaties in Raalte, met de nieuwe ROVA-app inzicht in hun persoonlijke afvalscheidingsgedrag.
Het belangrijkste doel van deze proef was inzicht krijgen in de methode die voor inwoners het meest effectief is om de hoeveelheid restafval te verminderen, schrijft gemeente Zwolle op haar website. In totaal deden 862 huishoudens mee aan de proef. De deelnemers waren in vier willekeurige groepen ingedeeld. Elke groep gaf op een ander gedragsgebied feedback.
1. De eerste groep kreeg inzicht in het aantal storingen in vergelijking met vorig jaar
2. Deze groep vergeleek het aantal storingen in de eigen buurt met het aantal van andere buurtbewoners.
3. Groep drie mocht een eigen doel stellen
4. De laatste groep kreeg alleen tips en trucs voor het scheiden van afval. Hierdoor konden de resultaten van groep 1,2 en 3 goed met een bepaalde standaard vergeleken worden.
De proef zelf
Voor iedere deelnemer was binnen de ROVA-app een extra functie beschikbaar, waarmee direct inzicht was in de hoeveelheid restafval die men teweeg had gebracht. Wanneer een deelnemer restafval naar de container bracht, verscheen er een melding over het scheiden van afval.
Het resultaat
De nieuwe versie van de app heeft, zoals vooraf gehoopt, een positief effect op het aantal ledigingen van restafval. De deelnemers maakten gemiddeld 16 procent minder vaak gebruik van de ondergrondse container. Uit de proef is gebleken dat de groep die het aantal storingen in de eigen buurt vergeleek met het aantal van andere buurtbewoners, het meest positieve effect behaalden.