Vakbeurs Openbare Ruimte bestaat alweer 20 jaar. Om hier aandacht aan te schenken, hebben we onze trouwe partners gevraagd hoe zij terugkijken op de afgelopen 20 jaar Vakbeurs Openbare Ruimte én de openbare ruimte in het algemeen: wat is er zoal gebeurd en wat zijn de dromen voor de toekomst? In deze tweede aflevering het woord aan Buitenkast.
'Meer oog voor alles wat nodig is om een kwalitatief hoogwaardige openbare ruimte te realiseren'

Wat zijn volgens u de grootste veranderingen in de openbare ruimte in de afgelopen 20 jaar?
1. Huiskamer: centrumpleinen/straten worden steeds meer een verblijfsruimte en dienen als een soort huiskamer van de betreffende plaats.
2. Kwaliteit: er is steeds meer oog voor kwaliteit in het ontwerp. Hierbij worden steeds diverse materialen toegepast en hogere eisen gesteld aan de wijze waarop de OR wordt ingericht.
3. Multifunctioneel: centrumpleinen/straten worden steeds multifunctioneler ingezet. Gemeentes en inwoner willen meer verschillende activiteiten doen op dezelfde plek. Dit vraagt uitdagende oplossingen en voorzieningen.
Wat heeft het de vakbeurs u de afgelopen 20 jaar gebracht? Is er een herinnering die er bovenuit springt?
Wij doen vanaf dag één met deze bijzondere beurs. Begonnen als een kleine intieme gezellige marktplaats en gegroeid naar een grote verzamelplaats voor alles wat het inrichten van de openbare ruimte te maken heeft. Een bijzonder moment is dat wij samen met een aantal andere bedrijven de moed hebben gehad om voor het eerst een echt OR plein te bouwen voorzien van echte klinkers.
Welke verandering kan de openbare ruimte de komende 20 jaar goed gebruiken?
1. Vakmanschap: door diverse omstandigheden loopt het vakmanschap in de OR hard terug. Heb meer oog voor alles wat nodig is om te komen tot een kwalitatief hoogwaardige OR. Durf als overheid ook hierin (te blijven) investeren.
2. Verantwoordelijkheid: gemeenten dienen meer verantwoordelijkheid te nemen en dit minder bij het bedrijfsleven neer te leggen. Beide hebben verschillende belangen en te vaak komt dit niet ten goede van de OR.
3. Maken en in stand houden: binnen een gemeente is er dikwijls te weinig natuurlijk contact tussen de makers (projecten) en beheerders. Werk nauw samen met elkaar. Betrek beheerders ook in het voortraject. Dit zal enorm helpen bij het maken van een duurzame en beheersbare OR.
Welke rol speelt of zou Vakbeurs Openbare Ruimte daarin kunnen/moeten spelen?
Vakbeurs Openbare Ruimte is meer dan alleen een evenement; het is een essentieel platform voor ontmoeting en interactie. Echter de beurs dient mee te veranderen met de wensen van de bezoeker. De beurs zal meer beleving dienen te bieden om relevant te blijven. Branchering van de indeling (dus alle bedrijven van een bepaald soort bij elkaar zetten) zou een enorme verbetering zijn voor de bezoekers en voor het ontplooien van gerichte activiteiten.
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Alphen aan den Rijn wil met gebruik multikokers regie houden in ondergrond
3 mrt om 14:14 uurIn twee projecten werkt de gemeente Alphen aan den Rijn met multikokers (ducts) voor telecomkabels. Het zijn…
Vlaardingen pakt ophoogprogramma steeds integraler aan
24 feb om 14:51 uurVerzakkingen. De polder Holy in het buitengebied van Vlaardingen, waar in de jaren 80 van de vorige eeuw de…
Slim stroombeheer verbetert efficiëntie en duurzaamheid in de openbare ruimte
10 feb om 09:23 uurOntmoet de complete infrasector op Infra Relatiedagen 2025
3 feb om 10:42 uurVan 11 tot en met 13 februari transformeert de Evenementenhal Hardenberg tot dé ontmoetingsplek voor de grond…
Infratech Innovatieprijs voor Asphalt Recycling Train
16 jan om 12:59 uurDe Asphalt Recycling Train (ART) heeft de Infratech Innovatieprijs 2025 gewonnen in de categorie Duurzame…
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Kleurrijke buitenruimte voor nieuwbouwproject Hier! Amersfoort
9 jan om 08:21 uurOp loopafstand van de historische binnenstad van Amersfoort vindt men de Zangvogelweg, gelegen aan het…