Volledige automatisering bij nieuwe elektriciteitskasten op markt Zuidland

donderdag 4 januari 2024

In het Zuid-Hollandse dorp Zuidland waren de elektrische energievoorzieningen van de warenmarkt gedateerd en verouderd. Ze voldeden daarnaast niet meer aan de veiligheidsnormen. Nissewaard benaderde Buitenkast techniek om nieuwe voorzieningen uit te werken.  

Tekst: Laura Vliek 

Zuidland is een dorp op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten. Het dorp telt ongeveer zesduizend inwoners en behoort bij de gemeente Nissewaard. Het dorp is medio 14e eeuw ontstaan en kent een historisch centrum. Iedere woensdag staat in de Breedstraat een gezellige warenmarkt met een breed aanbod van producten als verse vis, brood, kaas, groenten en bloemen. De Breedstraat bevindt zich in het historische centrum van het dorp. Het plein is grotendeels autovrij gemaakt en biedt ruimte voor diverse horecaterrassen.  

Verouderde installaties 

Voor de elektrische energievoorzieningen van de warenmarkt was er een centrale voedingskast geplaatst. Deze kast stond uit het zicht in een steeg en was gedateerd, versleten en voldeed niet meer aan de huidige veiligheidsnormen. Bovendien waren er door de positionering van de kast lange aansluitsnoeren nodig om de warenmarkt van stroom te kunnen voorzien. Die snoeren lagen vaak door het publieksgebied, waardoor het risico op struikelen en mogelijk letsel toenam. Redenen genoeg voor de gemeenten om te investeren in nieuwe en veilige voorzieningen.  

Aloys Bijl, toezichthouder bij de gemeente Nissewaard vertelt: “De marktkasten geraakten door de tijd heen in een dermate slechte staat. Ook waren de kasten relatief arbeidsintensief, het kostte soms meer energie dan het opleverde en het kostte ook nog eens meer geld. Na een zoektocht zijn we uiteindelijk bij de kasten van BUITENkast techniek uitgekomen.” 

Plan op maat 

De gemeente Nissewaard vroeg BUITENkast techniek om de nieuwe voorzieningen uit te werken. Het Noord-Hollandse bedrijf startte met een opname op locatie en inventariseerde de behoeften van de kooplieden. Die bevindingen werden vervolgens verwerkt in een nieuw ontwerp van de installaties.  

In het ontwerp is nauwgezet rekening met de opstelling van de kramen en de looproutes van het publiek. De nieuwe kasten met aansluitpunten zijn zo geplaatst dat er aan de achterzijde van elke kraam aansluitpunten beschikbaar zijn. Deze aansluitpunten zijn ondergebracht in compacte obstakelvrije ondergrondse PUTkasten. Op de plek van de oude voedingskast is een nieuwe moderne kast neergezet.  

Online beheer 

Het vernieuwen van de installaties bood de gemeente ook de mogelijkheid om over te gaan tot volledige automatisering. Hiermee zijn de installaties geschikt voor online beheer en afrekenen van de werkelijke energiekosten. De centrale kast is voorzien van een controller die zorgt dat de gemeente online kan beheren. Zo heeft de kast een netwachter waardoor er melding wordt gegeven als de voeding uit valt. Daarnaast wordt de verdeling van de elektrische fases bewaakt en het piekvermogen gemonitord.  

De kast is voorzien van een elektrisch slot dat eenvoudig met een mobiele telefoon kan worden geactiveerd. De beheerder bepaalt wie er wanneer in de kast mag komen. Ook kan men online live zien of de kast gesloten of open is en of er sprake is van inbraak. Dit alles wordt realtime gemeld. 

STROOMkast App  

De kooplieden kunnen via de handige STROOMkast App een aansluiting activeren en afsluiten. Het werkelijke elektraverbruik wordt gemeten en nadien automatisch afgerekend. Hiermee betaalt iedereen de werkelijke kosten en zo worden de energiekosten eerlijk en transparant verrekend. De app heeft daarnaast een handige plattegrond waarop  te zien is waar welke aansluitingen zich bevinden. Ook kan men live zien of deze nog vrij zijn om te gebruiken. Dit scheelt het nodige uitzoeken en men kan direct zonder gedoe aan de slag. 

De gemeente is blij met de nieuwe voorzieningen. Bijl: “Het voordeel van deze kast is dat de kasten niet meer opengemaakt hoeven te worden, er hoeft niemand de kast in. Dit regelen we nu allemaal via een app. De app zorgt ervoor dat de stroom wordt geactiveerd. Het systeem is ook minder storingsgevoelig. En als er wel een storing optreedt, kan de kast heel eenvoudig worden gereset. Het is dus een self support systeem. Naast de markt hebben we dit systeem ook al draaien op andere locaties en zijn we van plan om dit op nog meer locaties uit te rollen. Een echte win-winsituatie.” 

BUITENkast techniek 
Wormerveer 
075 – 75 02 214 
buitenkast.nl