In deze rubriek bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te stellen. Mieke Slingerland is directeur bij verlichtingsbedrijf Modernista. Ze legt Erwin Felten, technisch adviseur bij de gemeente Venlo, vijf vragen voor.
Vijf vragen van Mieke Slingerland (Modernista) aan Erwin Felten (gemeente Venlo)
Waar gaan de meeste klachten die je over de openbare verlichting (OVL) krijgt over?
Erwin: Eigenlijk zijn er nauwelijks klachten over openbare verlichting in Venlo: we hanteren overigens de term ‘meldingen’ als het defecte verlichting of anderszins betreft. Er komt wel eens een hele enkele klacht over lichthinder binnen. Door contact te leggen met de melder, in te zoomen op welke wijze de lichthinder ervaren wordt, is er altijd een passende oplossing te bedenken. Verder zijn er wel meldingen van allerlei aard. Veelal een melding over defecte verlichting, een aanvraag om een lichtmast te verplaatsen omdat er bijvoorbeeld een inrit wordt aangelegd of een vraag voor uitbreiding van openbare verlichting. Heel divers dus en ze vergen veelal maatwerk qua advies of uitvoering.
Over welk verlichtingsproject binnen jouw gemeente ben je het meest tevreden?
Erwin: Er is niet één specifiek project te benoemen waar ik het meest tevreden over ben, maar het grootschalig vervangen van armaturen en lichtmasten is wel het project waar ik het meest mee bezig ben en waarmee hele mooie resultaten geboekt zijn. Zo zijn we in 2013 gestart en hadden in 2017 al 70 procent van het armaturen areaal in een leduitvoering. Afgelopen jaar zijn we gestart met een vervolg van dat vervangingsprogramma met de doelstelling om in 2030 het volledige areaal van 26.000 lichtpunten voorzien te hebben in een ledvariant.
Wat vind jij het beste voorbeeld om het belang van goede openbare verlichting aan te tonen?
Erwin: Veiligheid. En dat is heel breed en in veel situaties lastig te meten of te beoordelen. Het is mijn inziens niet altijd zomaar veiliger als er ‘een lamp brandt’. Sociale veiligheid bijvoorbeeld, wordt mijn inziens pas bereikt als meerdere onderdelen op elkaar zijn afgestemd: is de inrichting van de openbare ruimte netjes ingericht? Is het onderhoud van groen en omgeving netjes? Is het verlichtingsniveau voldoende? Met andere woorden, netjes en opgeruimd geeft vaak al een veel positievere beleving en die kan dan met licht alleen maar beter worden. En dan is er ook nog verkeersveiligheid, met heel veel aandacht voor de voetganger en fietser.
Wat zou je willen veranderen binnen de branche?
Erwin: Ik ervaar dat marktpartijen in de openbare verlichtingsbranche ontzettend veel energie steken in productontwikkeling, advies en meedenken met overheden waar de behoeften liggen. Via het platform IGOV wordt heel veel kennis met elkaar gedeeld en worden steeds afwisselende onderwerpen geagendeerd. Ik zou daar nog meer collega’s overheden bij willen zien aansluiten.
Wat is jouw tip om meer (jonge) mensen te interesseren voor de branche?
Erwin: Niet alleen techniek promoten maar als totaalpakket. De vakdiscipline openbare verlichting omvat een heel uitgebreid pakket: van product( ontwikkeling ), advies, verkoop, ontwerp, uitvoering, onderhoud, beheer tot administratie…en dan vergeet ik nog heel veel te noemen.. Zo veel aspecten die het vak interessant maken. Daar zou onze jongere generatie toch enthousiast van moeten worden?