Spectaculaire test met water in Capelle aan den IJssel
Zo’n twee jaar geleden zijn de Bufferblocks in de buurt Arica geplaatst: een innovatief waterbergingssysteem waarmee Capelle aan den IJssel de primeur had. Nu - na twee jaar - testte de gemeente de werking ervan. Ze bootste extreme neerslag na door de straat gedeeltelijk blank te zetten. Met een camera werd de staat van de Bufferblocks bekeken.
"Zo toetsten we in de praktijk hoe goed het systeem neerslag bergt en vervolgens infiltreert naar de ondergrond. De resultaten geven ons nieuwe inzichten en die nemen we mee naar toekomstige projecten", zegt de gemeente op haar website.
Bekijk de video en zie hoe het werkt:
Grondwater op peil houden
Bufferblocks zijn grote betonnen blokken met een holle ruimte die overtollig regenwater dat anders rechtstreeks via het riool wordt afgevoerd, opvangen. Regenwater komt via de straatkolken in de holle ruimtes (berging). Daarna neemt de ondergrond het water langzaam op (infiltratie). "Met de Bufferblocks beperken we de overlast van extreme buien en houden we het grondwater op peil bij langere periodes van droogte. Hiermee biedt het systeem een oplossing voor de veranderingen in ons klimaat."
Klimaatadaptatie
In 2020 werkte de gemeente met de bewoners van Arica-Amstelkroon, het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard aan een project voor klimaatadaptatie. Vanuit het STARS2Cs-programma, een Europees fonds voor regionale ontwikkeling, ontving Cappelle aan de IJssel een financiële bijdrage voor dit project.
Lees meer over dit project op de website Capelle bouwt aan de stad.