Smart City Update: de ontwikkeling van sensoren

woensdag 28 februari 2018
timer 2 min
Meten is weten. Dat geldt zeker voor sensoren die data verzamelen over de hoeveelheid stikstofdioxide en fijnstof in de lucht. Joost Wesseling houdt zich bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bezig met de constante ontwikkeling van nieuwe meetmethoden in Nederland.

Tegenwoordig kan iedereen zelf luchtkwaliteit meten en bijdragen aan dataverzameling over de kwaliteit van de lucht. Overal in Nederland hangen sensoren. Sensoren van een paar tientjes, maar ook hoogwaardige meetapparaten van tienduizenden euro’s. Al deze metingen geven hun eigen beeld van de luchtkwaliteit. Een belangrijke vraag is: hoe nauwkeurig zijn de verschillende sensoren?

Gedifferentieerd beeld

“Veel sensoren zijn op zich nogal onnauwkeurig”, geeft Wesseling alvast het antwoord. Aan hem en zijn collega’s bij het RIVM de schone taak om samen met verschillende partijen de kwaliteit en de stabiliteit van sensoren te onderzoeken, evenals de mogelijkheden voor ijking. Want de informatie van één sensor kan misschien onnauwkeurig zijn, veel sensoren in Nederland kunnen in de toekomst tezamen een ‘een heel gedifferentieerd beeld geven van de luchtkwaliteit’.

Verandering

“Je ziet de insteek langzaam veranderen van alleen statische en hoogwaardige apparatuur nu naar uitbreiding met een grote hoeveelheid sensoren die een gedetailleerder beeld geven van de luchtkwaliteit”, zegt Wesseling. “Een hoogwaardig meetapparaat is nauwkeurig, maar geeft vooral informatie over de directe omgeving van het apparaat en zegt weinig of niets over onbekende bronnen die een minder hoogwaardige sensor 20 kilometer verderop ontdekt.”

 

Wesseling vertelt meer over de dataverzameling van de luchtkwaliteit tijdens zijn masterclass ‘Eerste ervaringen met sensoren voor stikstofdioxide en fijnstof’. Deze masterclass wordt gegeven tijdens de Smart City Update op 7 maart in Rijswijk. Tijdens de sessie worden de resultaten van eerste tests met sensoren voor stikstofdioxide en fijnstof besproken. Bekijk het volledige programma via deze link.

 

Gerelateerd: Smart City Update: van lab naar stad