Vakbeurs Openbare Ruimte nog even vertrouwd als twintig jaar geleden

vrijdag 20 september 2024

Vakbeurs Openbare Ruimte heeft een jubileum te vieren. Het is dit jaar precies twintig jaar geleden dat de beurs haar eerste succesvolle editie had. Een mooi moment voor een terugblik met een van de huidige directieleden van organisator ExpoProof, Jean Paul Boon. Wat waren de successen en uitdagingen en wat zijn de plannen voor de toekomst? 

“Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar twintig jaar geleden was de openbare ruimte nog maar net aan een opmars begonnen”, licht Jean Paul toe. “De openbare ruimte werd steeds minder een doel op zich. Naast een mooie omgeving waar je prettig verblijft en die goed onderhouden moest worden, werd het ook een instrument om tal van maatschappelijke opgaven mee te realiseren. Mensen in beweging krijgen, klimaatadaptatie faciliteren, de economie een impuls geven, sociale cohesie in een wijk versterken en ga zo maar door. Meer dan genoeg onderwerpen om aandacht aan te besteden dus.” 

ExpoProof werkt hierin nauw samen met strategisch partner Acquire, vertelt Boon: “Met Acquire, dat toen net het vakblad Straatbeeld had overgenomen, trekken we sindsdien samen op om de kennisuitwisseling in de sector een impuls te geven. Straatbeeld biedt het hele jaar door inspiratie, project- en productinformatie en achtergronden. Wij laten twee dagen per jaar zien welke ontwikkelingen en innovaties er gaande zijn en organiseren zo tegelijkertijd het grootste netwerkmoment in de sector waar iedereen elkaar weer even ontmoet.” 

Kleine stands en persoonlijke benadering 

“Waar we nu in meerdere hallen in de Jaarbeurs in Utrecht staan, zijn we natuurlijk niet zo groot begonnen. Het begon ‘lekker Hollands en simpel’ en klein in Hal 3 van Expo Houten, met in totaal zo’n zestig exposanten. Toch kregen we toen al terug dat we ons in een scherpe niche bevonden die interessant is voor exposant én bezoeker.”  

Binnen Vakbeurs Openbare Ruimte waren er zeker in het begin een aantal principes waar strak op gehandhaafd werd. “Voor onze beurzen wilden we in het begin zo lang mogelijk vasthouden aan het principe dat we geen grote stands verkochten aan exposanten. Het moest een kleinschalige, toegankelijke beurs zijn waar niet alleen maar de grote jongens lopen, maar waar ook ruimte is voor kleinere bedrijven. Het meest effectief is dan om de stands allemaal op dezelfde grootte te houden. Dit had soms wel tot gevolg dat we nee moesten verkopen. Dit was bijvoorbeeld het geval bij een grote lichtfabrikant die er wel oren naar had om een grotere stand, van 48 meter, aan te schaffen. Dit hebben we uiteindelijk weten vol te houden, we zijn bij onze principes gebleven. Dit had in eerste instantie tot gevolg dat ze niet meer als standhouder kwamen, maar als bezoeker. Later zijn ze toch weer teruggekomen als standhouder, en dat is wel iets wat laat zien dat we toch echt wel iets goeds hebben opgezet.”  
 
De grootste uitdaging waar Vakbeurs Openbare Ruimte mee te maken heeft en had, was het relatief goedkope tarief dat ze vragen voor een stand op de beursvloer. “Toch is dit wel iets wat we altijd nastreven, omdat we willen dat het ook voor de kleinere bedrijven en ondernemers mogelijk is om bij onze beurs als standhouder aanwezig te zijn. Alleen zo kun je de gehele breedte van de openbare ruimte bedienen.” 

Uiteindelijk is Vakbeurs Openbare Ruimte verhuisd van één hal in Houten naar drie en soms vier hallen in Jaarbeurs Utrecht. In de afgelopen jaren zijn er dan ook verschillende interessante ontwikkelingen bijgekomen. Zo is het binnen de inrichting van de openbare ruimte verschoven van rvs straatmeubilair met een puur functionele inrichting, naar een groener, duurzamer en creatiever straatmeubilair. “Dat is overigens een ontwikkeling die ik in de gehele openbare ruimte wel zie, dus niet alleen maar bij het straatmeubilair”, duidt Boon. “Daarnaast is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor onderwerpen als bewegen in openbare ruimte, biodiversiteit, skateparken. De openbare ruimte is niet meer zo simpel, we zijn er veel meer over aan het nadenken, wat in onze optiek alleen maar goed is. Hiermee ontstaan ontwikkelingen die voor de rest van ons bestaan van essentieel belang zijn.” 

Jubileum 

Voor het 20-jarig jubileum hebben ze bij ExpoProof geen hele bijzondere dingen gepland tijdens Vakbeurs Openbare Ruimte. “Wat wel heel leuk is om te vermelden is dat Vakbeurs Openbare Ruimte in dezelfde week plaatsvindt als Future Green City. De initiatiefnemers van dit internationale congres kwamen bij ons in de lucht om te kijken of we zaken konden bundelen. Dit bleek het geval. Van 23 tot en met 26 september vindt Future Green City plaats ín Utrecht. Een perfecte manier om het te combineren met een bezoek aan Vakbeurs Openbare Ruimte. Voor ons is het dan weer een mooie manier om de krachten met dit congres te bundelen. Zo versterk je elkaar.” 

Dicht bij de essentie gebleven 

Het mooie van Vakbeurs Openbare Ruimte vindt Boon dat de essentie na al die jaren nog steeds is. “Hoewel we gegroeid zijn, zowel in bezoekers als in het aantal standhouders, houden we nog altijd vast aan dezelfde principes. Het is erg mooi dat we de afgelopen twintig jaar een constante lijn hebben weten te realiseren en dat zowel bezoekers als ook standhouders nog altijd graag naar onze beurs komen. 

Toekomst 

Het plan is dan ook om ongebroken door te gaan. “Met Vakbeurs Openbare Ruimte groeien we nog steeds. Minder snel dan in het begin, maar wel gelijkmatig. Het mooie vind ik ook dat de openbare ruimte wereld steeds meer integraal gaat werken en dat verschillende disciplines elkaar steeds meer opzoeken. Samenwerking staat steeds meer voorop in projecten en ook de omgeving is steeds belangrijker in projecten. Dat zien we als een mooie ontwikkeling. Zulke ontwikkelingen willen we natuurlijk alleen maar aanjagen op Vakbeurs Openbare Ruimte.”