Uitstraling en duurzaamheid gaan samen op Piet van Thielplein

maandag 16 september 2024

Hoe vorm je een lelijk en gedateerd winkelplein om tot een fraai en duurzaam plein waar het goed toeven is? Dat was de uitdaging voor de gemeente Laarbeek bij het Piet van Thielplein in Beek en Donk. De straatbakstenen Greenflow en S-Line van Vandersanden losten beide problemen op. 

Tekst: Peter Bekkering 

Roy de Haan is senior bij de afdeling beheer en onderhoud van de openbare ruimte van de Oost-Brabantse gemeente Laarbeek. Zijn belangrijkste taken zijn projectleiding en werkvoorbereiding van grootschalige projecten. Een daarvan is het winkelplein Piet van Thielplein in Beek en Donk, het grootste van de vier kerkdorpen in Laarbeek.  

Opknapbeurt hard nodig 

Het plein had om meerdere redenen een opknapbeurt nodig, vertelt De Haan. “Het bestond uit 7400 vierkante meter betonstraatstenen die aan het einde van hun levensduur waren. Bovendien stond het bekend als ‘het lelijkste plein van Laarbeek’. Daar wilden we ook iets aan gaan doen.”  

Bij de herinrichting was er bovendien een belangrijke ambitie: “Omdat we bekend staan als groene gemeente, wilden we er ook een duurzame inrichting van maken. Een belangrijke thema daarbij was klimaatadaptatie: we wilden hittestress en wateroverlast tegengaan. Omdat het om een winkelplein gaat, kwamen daar de thema’s parkeren voor de deur en prettig verblijfsgebied nog bij.” 

Keuze voor straatbaksteen 

De Haan besloot bij de herinrichting de betonstraatstenen te vervangen door straatbakstenen: “Het heeft een betere uitstraling en het is een duurzaam en circulair materiaal omdat je het kunt blijven hergebruiken.”  

De keuze viel op twee straatbaksteentypen van Vandersanden. Voor de 144 parkeervakken werden de Greenflow® grasklinkers gebruikt. “Deze droegen bij aan de twee belangrijke klimaatadaptieve uitgangspunten: het tegengaan van hittestress en wateroverlast. Vanwege dat laatste hebben we een waterberging gerealiseerd onder het plein en de Greenflow is daarvoor uitermate geschikt omdat ze 37 procent open ruimte hebben, waardoor gras kan groeien. Groene eilanden of parkeerplaatsen dragen bij aan het tegengaan van hittestress. Tenslotte is de Greenflow ook duurzaam, omdat hij minder hoog is en er mede daardoor minder materiaal nodig is. Dit draagt ook weer een beetje bij aan de biodiversiteit. Bovendien gaan straatbakstenen 135 jaar en misschien wel langer mee en is het voor 90 procent te hergebruiken.” 

Bij de rest van het plein werd gekozen voor de Linge 80-60 en de KF70. “Hiervoor waren twee redenen: de uitstraling en de duurzaamheid. Dat laatste zit hem erin dat ze minder hoog zijn. Dit betekent minder materiaal, minder transportbewegingen en dus een betere MKI-score. En dat alles zonder dat het ten koste gaat van de functionaliteit.” 

Vandersanden 
Tolkamer 
088 -088 55 55 
vandersanden.com