Stroomvoorziening Grote Markt weer toekomstbestendig

woensdag 18 september 2024

De Groningse Grote Markt is volledig vernieuwd. Het plein is getransformeerd tot de huiskamer van de stad. Een autoluw plein waar het prettig is om elkaar te ontmoeten en waar het fijn is om te verblijven. Er zijn de nodige banken, horeca terrassen, speelelementen, water en groen aangebracht op het plein. Ook is er voldoende ruimte voor de diverse verkoopwagens en evenementen zoals de kermis.

Veel duurzame energie 

Voor de diverse activiteiten is veel elektrische energie nodig. De gemeente wil dat alle evenementen, inclusief een grootverbruiker als de kermis, volledig worden voorzien van duurzame elektrische energie. Vervuilende aggregaten zijn verbannen. Ook stelde de gemeente als voorwaarde dat alle energievoorzieningen geen obstakel mogen vormen en dat deze geen afbreuk mogen doen aan fraaie het ontwerp van het plein. Tot slot wil de gemeente het energieverbruik eerlijk, op basis van werkelijke afname, gaan afrekenen.

Complexe installaties 

In de voorbereidende fase is Buitenkast techniek benaderd door de gemeente om deel te gaan nemen in een bouwteam. De gemeente had al goede ervaringen met Buitenkast bij andere projecten en dit project vroeg om een partner die alle gespecialiseerde kennis en ervaring in huis heeft om een dergelijk complexe installatie in een uitdagende omgeving zorgeloos te realiseren. Samen met alle betrokkenen, zoals projectteam, beheerders en gebruikers, is er een intensief traject doorlopen dat jaren heeft geduurd.  

Alles in één hand 

Buitenkast is een ingenieursbureau, producent, installateur en beheersorganisatie voor technische installaties in buitenruimtes. Alle facetten van deze unieke vaardigheden komen tot zijn recht bij dit project. Vanaf dag één was er in het bouwteam een partner die alle aspecten goed kon overzien. Dit heeft geleid tot een gebalanceerd ontwerp dat voorziet in alle behoeften. Doordat ook de producten, aanleg en bedrijfsvaardig opleveren in één hand zijn gerealiseerd, waren alle betrokken verzekerd van een uitmuntend resultaat zonder gedoe. 

Online beheer 

Alle PUTkasten zijn voorzien van online beheer. Dankzij deze investering zijn de installaties voorzien van de beste en meest moderne inrichting, waardoor de beheerskosten minimaal zullen zijn. Dankzij het platform Slimme kast heeft de gemeente maximale grip op de installaties. Zo worden via de handige agenda alleen aansluitingen vrijgegeven voor gebruik als er ook toestemming is gegeven. Hiermee worden de vergunningen voor standplaatsen en evenementen automatisch gehandhaafd.  

Optimaal gebruikersgemak 

Ook zijn alle aansluitpunten geschikt gemaakt voor individuele registratie van het energieverbruik. Dankzij de gratis STROOMkast App kunnen gebruikers zelf aansluitingen activeren en beëindigen. Bij een onverhoopte gebruikersfout kan men zelf de beveiliging via de App herstellen. Maximale zelfredzaamheid. Ook kan men in de App live het stroomverbruik en de gemaakte kosten zien. Het hele debiteurenbeheer heeft de gemeente uitbesteed aan Buitenkast.  

Werk in fases 

In 2022 is gestart met de werkzaamheden. Vooraf zijn er nieuwe routes gemaakt voor de bussen en taxi’s. Deze zijn niet meer gewenst op het nieuwe plein. Om de overlast te beperken zijn de werkzaamheden in verschillende fases uitgevoerd.

Nieuwe indeling 

Het plein heeft een nieuwe overzichtelijke indeling gekregen. Aan de oostzijde van het plein is een grote groep bomen geplaatst met daaronder de nodige zitelementen. Dit is één van de nieuwe schaduwrijke verblijfsplekken geworden. Aan de noordzijde is een groot waterelement geplaatst en plekken voor standplaatsen zoals ijscokramen en bloemenstallen. Ook is er rondom het plein veel ruimte vrijgemaakt voor gezellige horeca terrassen en zitbanken. Het gedeelde voor het stadhuis, het middendeel van het plein, is open gehouden waarmee het historische karakter behouden bleef. Ook is er hiermee voldoende ruimte behouden voor het organiseren van de nodige evenementen zoals de kermis. Met de nieuwe, toekomstbestendige inrichting, kan het plein weer jaren vooruit!  
 
Buitenkast  
Wormerveer 
075 750 2214 
buitenkast.nl 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Circulaire waterberging met duurzame keuzes onder asfalt in Oss

21 aug om 08:49 uur

Het bedrijventerrein Moleneind in Oss ondergaat een opmerkelijke metamorfose richting duurzaamheid. De…

Lees verder »

'Meer oog voor alles wat nodig is om een kwalitatief hoogwaardige openbare ruimte te realiseren'

1 aug om 10:18 uur

Vakbeurs Openbare Ruimte bestaat alweer 20 jaar. Om hier aandacht aan te schenken, hebben we onze trouwe…

Lees verder »
descriptionArtikel

Stimuleert de kwaliteit van fietsparkeren het fietsgebruik?

26 jul om 09:31 uur

Meer fietsen en minder auto’s in de binnenstad. Het is een rode draad in de mobiliteitsplannen van Nederlandse…

Lees verder »
flash_onNieuws

Financiering fiets- en voetgangersbrug over het IJ rond

15 jul om 15:46 uur

De Vervoerregio en de gemeente Amsterdam gaan de Oostbrug over het IJ samen financieren en aanleggen. De komst…

Lees verder »
descriptionArtikel

Technici Vialis verhelpen dagelijks tientallen storingen aan verkeerslichten

9 jul om 11:43 uur

Verkeerslichten zijn in het leven geroepen om de doorstroming in het verkeer te bevorderen en ervoor  te zorgen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Slimme steden, sterke goten

3 jul om 09:49 uur
In moderne stedelijke ontwikkeling, waar duurzame en innovatieve projecten vaak de aandacht trekken, is het goed…
Lees verder »
descriptionArtikel

Dijk van Westende getransformeerd in natuurlijke promenade

16 mei om 09:44 uur

Westende is een populaire Belgische badplaats in de provincie West-Vlaanderen. De kustwering was aan…

Lees verder »
flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »