Een goed ontworpen leefomgeving kan bewoners stimuleren om meer te bewegen. Door strategische aanpassingen in de openbare ruimte kunnen we een omgeving creëren die uitnodigt tot activiteit en sociale interactie.
Slimme leefomgeving stimuleert beweging

Bron: Beweegalliantie
Het benutten van de leefomgeving om beweging te stimuleren begint met het slim inrichten van de openbare ruimte. Dit omvat verschillende elementen:
- Wandel- en fietspaden: Het aanleggen van goed verlichte en veilige wandel- en fietspaden moedigt bewoners aan om vaker te lopen en te fietsen. Deze paden moeten goed onderhouden worden en bij voorkeur door groene gebieden lopen om de ervaring aangenamer te maken.
- Sport- en speeltoestellen: Het plaatsen van sport- en speeltoestellen in parken en op pleinen maakt het voor bewoners aantrekkelijker om buiten te sporten en te spelen. Denk aan fitnessapparatuur, basketbalvelden en speeltuinen voor kinderen.
- Groenvoorzieningen: Groene ruimtes zoals parken, tuinen en plantsoenen nodigen uit tot buitenactiviteiten en bieden een plek voor ontspanning. Het is belangrijk dat deze ruimtes goed toegankelijk zijn en voorzien van zitgelegenheden en schaduwrijke plekken.
- Openbare pleinen en ontmoetingsplekken: Het creëren van openbare pleinen en ontmoetingsplekken waar mensen samen kunnen komen voor activiteiten zoals markten, buurtfeesten en sportevenementen bevordert de sociale cohesie en nodigt uit tot beweging.
- Traplopen stimuleren: Door trappenhuizen aantrekkelijker te maken met kunst, muziek of interessante architectuur, kunnen bewoners worden aangemoedigd om vaker de trap te nemen in plaats van de lift.
Daarnaast spelen sociale activiteiten een belangrijke rol. Buurtwandelingen, sportevenementen en gezamenlijke tuinprojecten kunnen mensen samenbrengen en aanmoedigen om actief deel te nemen. Deze activiteiten bevorderen niet alleen de fysieke gezondheid, maar ook de sociale cohesie binnen de gemeenschap.
Door het fysieke en sociale domein met elkaar te verbinden, kunnen we een leefomgeving creëren die niet alleen beweging stimuleert, maar ook sociale interactie bevordert. Dit leidt tot een gezondere en hechtere gemeenschap.
Dit is een verkorte versie van het artikel op de website van Beweegalliantie. Lees hier het volledige artikel.
Meer artikelen met dit thema
De tien lessen van smart lighting
3 feb om 14:15 uurBij het verslimmen van je openbare verlichting gaat het niet primair om slimme techniek, al klinkt het wel zo.…
City Deal 'Een slimme stad, zo doe je dat’ afgesloten
24 jan om 16:05 uurIn Amersfoort is donderdag 23 januari jl. de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ officieel afgesloten.…
Innovatie in assetmanagement: data als fundering voor de toekomst
16 jan om 09:13 uurIn de complexe wereld van infrastructuurbeheer wordt (data gedreven) assetmanagement steeds belangrijker.…
Omgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Meer aandacht voor comfort en sensorbedieningen
8 jan om 08:44 uurTraditionele lichtbronnen zijn zo langzamerhand volledig uit het straatbeeld verdwenen. Ledverlichting heeft…
IoT Stadslab Den Bosch als voorloper in slimme oplossingen
7 jan om 10:12 uurDe gemeente Den Bosch speelt een voortrekkersrol in het toepassen van technologie en innovaties in de openbare…
Knipperlichten in wegdek laten voetgangers in Valkenburg veilig oversteken
16 nov 2024De Cauberg in Valkenburg aan de Geul is een druk punt, waar zowel veel fietsers, auto’s als ook voetgangers…
Slimme stroomvoorziening voor markten en evenementen
15 nov 2024Bij Seijsener ontwikkelen we al jaren praktische en betrouwbare oplossingen voor het beheer van openbare…