Transitie naar groene brandstof in de bouwsector

vrijdag 8 november 2024

Nederlandse gemeentes schrijven jaarlijks aanbestedingen uit voor grote bouwprojecten. Om het gebruik van biobrandstoffen te stimuleren, ontvangen aannemers een gedeeltelijke financiële compensatie. In tegenstelling tot de fossiele brandstoffen die traditioneel gebruikt worden, zijn de biobrandstoffen CO2-neutraal. 

Biobrandstoffen 

Biobrandstoffen, zoals diesel en HVO, staan centraal in deze transitie. Biodiesel, ook wel bekend als FAME, wordt al jaren in kleine percentages toegevoegd aan diesel met als doel CO2-neutraal vervoer en arbeid. Deze brandstof, vervaardigd uit plantaardige en dierlijke oliën en vetten, is 100 procent biogeen en draagt daarmee bij aan de CO2-neutraliteit. 

Het belang van brandstofanalyse 

Om te verifiëren of de bouwsector daadwerkelijk gebruik maakt van groene brandstoffen, baseren gemeenten zich tot op heden op tankbonnetjes van de aannemer. SGS biedt daarentegen een betrouwbare methode om brandstof te analyseren. De monsters worden ter plaatse genomen en in het laboratorium geanalyseerd om het biogene koolstofgehalte vast te stellen. 

Door duurzaamheidseisen te integreren kan de aannemer een aanbestedingsvoordeel verkrijgen. Dit levert bovenop de vergoeding voor biobrandstof een concurrentievoordeel op. Een onafhankelijke analyse is daarbij essentieel om eerlijke concurrentie te waarborgen. 

Jos Ruigrok, Adviseur Duurzaamheid GWW, gemeente Haarlemmermeer:
"SGS heeft bewezen een essentiële partner te zijn in onze inzet voor duurzame brandstoffen. Hun betrouwbare controles op het gebruik van biobrandstof (HVO) door aannemers stelt ons in staat om eerlijke en transparante aanbestedingen te garanderen. Uit eerste analyses blijkt dat 30 tot 50 procent afweek, wat bewijst dat het absoluut noozakelijk is om controles uit te voeren. Ik zou SGS zondertwijfel aanbevelen aan anderen. Hun professionaliteit, snelheid en integriteit maken hen tot een waardevolle partner. Mede dankzij een partij als SGS kunnen we erop vertrouwen dat we in de praktijk ook echt CO2-neutraal uitvoeren."

Deskundige ondersteuning door brandstofexperts

Als wereldleider in inspectie, controle, analyse en certificering heeft SGS geaccrediteerde laboratoria wereldwijd. De afdeling Oil, Gas & Chemical Commodities Laboratory Testing in Amsterdam beschikt over geavanceerde apparatuur om brandstoffen op alle brandstofspecificaties en is 24/7, 365 dagen per jaar geopend. 

Sustainability Solutions van SGS 

Het testen en analyseren van biobrandstoffen is slechts een van de uitgebreide duurzaamheidsoplossingen. SGS biedt sectorspecifieke expertise en maatgerichte oplossingen om bedrijven te ondersteunen in onder andere ESG-advies, Carbon Management, Circulariteit en Milieu. 

Meer weten over brandstofanalyse? Neem vandaag nog contact met ons op.

SGS Nederland 
OGC and Laboratory Testing Amsterdam 
nl.ogc.sales.ams@sgs.com 
088-2147233

Voor uitgebreide duurzaamheidsoplossingen kunt u terecht bij bnl.sustainabilitysolutions@sgs.com