Slimme steden, sterke goten
Waar worden zwaarlastgoten ingezet?
Zwaarlastgoten worden ingedeeld in verschillende belastingsklassen, variërend van D 400 tot F 900. De keuze van de juiste klasse hangt af van de intensiteit van het gebruik en de verwachte belasting. Ze worden in de openbare ruimte in principe ingezet op elke plek waar bussen en vrachtverkeer rijden en daarnaast:
• Drukke wegen en rotondes: Frequent verkeer van vrachtwagens, bussen en auto's vereist goten die bestand zijn tegen zware belastingen.
• Industrieterreinen en havens: Deze gebieden kennen intensief gebruik door zwaar materieel en heftrucks.
• Stadscentra en winkelgebieden: In deze gebieden is voetgangersverkeer gecombineerd met logistiek verkeer, wat vraagt om robuuste en veilige afwatering.
• Parkeerplaatsen en opritten: Zwaarlastgoten zorgen voor een snelle afvoer van water, wat essentieel is om verzakking en natte voeten te voorkomen. Daarnaast kunnen ze wringlasten van draaiende autobanden en andere belasting van voertuigen aan.
Onmisbare elementen voor een leefbare stad
Afwateringssystemen in gebieden met intensief gebruik en hoge belasting, zijn onmisbaar op veel plaatsen in de openbare ruime vanwege een aantal specifieke eigenschappen.
• Veiligheid: Zwaarlastgoten zijn ontworpen om extreme belastingen te weerstaan, wat bijdraagt aan de veiligheid van wegen, pleinen en andere drukbezochte gebieden. Ze zorgen voor een efficiënte afwatering, wat wateroverlast en daarmee gepaard gaande veiligheidsrisico's verkleind.
• Economische efficiëntie: Investeren in hoogwaardige afwateringssystemen draagt enerzijds bij aan de levensduur van wegen, pleinen en andere openbare infrastructuur. Dit leidt tot een efficiënter beheer van de openbare ruimte op de lange termijn. Ze zorgen anderzijds voor een efficiënte afwatering, Dat is belangrijk voor continue bereikbaarheid van bedrijven en instellingen, ook tijdens grote buien.
• Toekomstbestendigheid: Met de toenemende frequentie van extreme weersomstandigheden is het van belang dat de infrastructuur bestand is tegen deze uitdagingen. Zwaarlastgoten spelen een sleutelrol in het toekomstbestendig maken van stedelijke gebieden door afwateren, bufferen en zuiveren van afstromend hemelwater.
Door te investeren in hoogwaardige goten, dragen ontwikkelaars bij aan een duurzame, veilige en esthetisch aangename leefomgeving voor iedereen. HAURATON levert moderne goten voor zwaar verkeer die naadloos kunnen worden geïntegreerd in het stadsbeeld. Ze bieden een functionele oplossing die past bij het ontwerp van de openbare ruimte, zonder afbreuk te doen aan het visuele aspect.
Heeft u een project waar zwaar verkeer het afwateringssysteem belast? Download onze zwaarlastbrochure hier
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Slimme stroomvoorziening voor markten en evenementen
15 nov om 08:11 uurBij Seijsener ontwikkelen we al jaren praktische en betrouwbare oplossingen voor het beheer van openbare…
Blue Solid faciliteert waterafvoer van straat naar groenvak
8 nov om 10:37 uurStruyk Verwo Infra wil de deeloplossingen bieden die bouwen met het natuurlijk systeem mogelijk maakt. Bouwen…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Stroomvoorziening Grote Markt weer toekomstbestendig
18 sep om 14:38 uurDe Groningse Grote Markt is volledig vernieuwd. Het plein is getransformeerd tot de huiskamer van de stad. Een…
Circulaire waterberging met duurzame keuzes onder asfalt in Oss
21 aug om 08:49 uurHet bedrijventerrein Moleneind in Oss ondergaat een opmerkelijke metamorfose richting duurzaamheid. De…
'Meer oog voor alles wat nodig is om een kwalitatief hoogwaardige openbare ruimte te realiseren'
1 aug om 10:18 uurVakbeurs Openbare Ruimte bestaat alweer 20 jaar. Om hier aandacht aan te schenken, hebben we onze trouwe…
Stimuleert de kwaliteit van fietsparkeren het fietsgebruik?
26 jul om 09:31 uurMeer fietsen en minder auto’s in de binnenstad. Het is een rode draad in de mobiliteitsplannen van Nederlandse…
Financiering fiets- en voetgangersbrug over het IJ rond
15 jul om 15:46 uurDe Vervoerregio en de gemeente Amsterdam gaan de Oostbrug over het IJ samen financieren en aanleggen. De komst…