Op 28 september heeft Zijne Majesteit de Koning het eerste snellaadplein ter wereld voor zwaar weg- en bouwmaterieel officieel geopend: WattHub. Dit snellaadplein is op eigen initiatief ontwikkeld door coöperatie Betuwewind, samen met bouwcombinatie Mekante Diek, bestaande uit Dura Vermeer, Ploegam en Van Oord.
Eerste snellaadplein voor zwaar bouwmaterieel en vrachtwagens op 100 procent circulair asfalt geopend

Grote ambities in emissievrij bouwen
Het project dijkversterking Tiel-Waardenburg heeft de ambitie om volledig emissievrij te werken. Om dit mogelijk te maken, is er in de regio veel extra laadinfrastructuur nodig voor het opladen van de accu’s van zwaar bouwmaterieel en de elektrische vrachtwagens. Het laadplein WattHub is gebouwd op het terrein bij Avri in Geldermalsen en telt 42 slimme laadpalen met een laadvermogen tot 400 kW. Elektrisch rijden voor de transport- en bouwsector en daarmee emissievrij bouwen met behulp van lokaal opgewekte zonne- en windenergie wordt hierdoor mogelijk gemaakt.
100 procent circulair asfalt
In het kader van duurzaamheid is er voor het terrein van WattHub gekozen voor Circularpave: het 100 procent circulaire asfaltmengsel van Dura Vermeer, dat onder andere bestaat uit circulaire bitumen van Roof2Road. “Deze keuze alleen al levert een CO2-reductie op van 25 procent voor de onder- en tussenlagen en circa 60 procent voor de deklagen”. CircularPave is ’s werelds eerste 100 procent circulaire asfalt, en wel voor onderlagen, tussenlagen en de toplaag.
Asfalt kwaliteitsloket
Circularpave is gecertificeerd met het Asfaltkwaliteitsloket van CROW. “Dit geldt ook voor andere duurzame asfaltmengsels met circulaire bitumen”, zegt Gerben Bijker van Roof2Road. Hij noemt het een ‘gouden’ mijlpaal voor duurzaam en circulair asfalt.
“Hiermee kan ook elke opdrachtgever onderbouwd voor Roof2Road asfalt kiezen.” Op dit moment is er al keuze uit meer dan twintig types asfaltmengsels met het circulaire bindmiddel voor gemeentes en provincies. Het behalen van dit certificaat op gerecyclede bitumen voor de wegenbouw geeft een belangrijke impuls aan de circulaire economie.
Circulaite bitumen
Bitumen worden over de hele wereld gebruikt en zijn een onmisbare component in asfaltwegen, dijken en dakbedekking. Maar deze waardevolle grondstof voor de infra- en bouwsector wordt alsmaar schaarser. Het is dus cruciaal dat er spaarzaam en circulair mee om wordt gegaan. Roof2Road produceert circulaire hoogwaardige bitumen door moderne dakbedekking te recyclen en levert daarmee een circulaire bouwstof voor asfalt en de dakbedekkingsindustrie.
“Waardevolle grondstoffen moeten behouden blijven en circulair worden ingezet in plaats van ze te verbranden. Europa is permanent veranderd door de oorlog. Strategische assets zijn hierbij grondstoffen en energie en deze zijn onderhevig aan geopolitieke druk. Dit is een extra noodzaak om essentiële grondstoffen circulair in te zetten”, zegt Bijker.
Groener asfalt en CO2-reductie
Asfalt wordt groener door het gebruik van circulaire bitumen van Roof2Road. “Door gebruik te maken van circulaire bitumen in asfalt heeft de overheid de mogelijkheid om CO2 te besparen en zo een wezenlijke bijdrage te leveren aan het behalen van de klimaatdoelstellingen”, vertelt Bijker. “Deze bitumen is een hoogwaardige circulaire grondstof voor asfaltwegen en vervangt virgin bitumen uit de raffinaderij. Roof2Road kan al 100 procent van de toe te voegen bitumen vervangen. Het is daarmee een bouwsteen voor de duurzaamheids- en grondstoffentransitie. Freesasfalt wordt al hergebruikt, bitumen is daarmee een van de meest gerecyclede bouwproducten in de wereld."
Standaard asfaltmengsels worden verduurzaamd
De meest gangbare asfaltmengsels kunnen worden verduurzaamd; onderlagen en tussenlagen. Toplagen worden op dit moment ook ontwikkeld en aangelegd, inclusief SMA (Roelofs Groep/AKC). Ook speciale en high performance mengsels kunnen duurzaam worden aangelegd, bijvoorbeeld asfalt voor industrie- en recycling terreinen; EME, vloeistofdicht en transport- en logistieke deklagen. Ook op Schiphol is Roof2Road asfalt aangelegd voor de asfaltbaan voor crashtenders.
Roof2Road
Hoofddorp
088 – 600 2 600
roof2road.nl