Bewoners en politie praten mee over openbare verlichting.
Wat is er veranderd in het OVL-werkveld de afgelopen jaren?
“Waar voorheen de gemeente bepaalde waar wel of geen verlichting werd geplaatst, worden nu veel meer de bewoners en in bepaalde mate de politiek betrokken. Bij zaken als besparingen op onderhoud en energie vraagt de gemeente bewoners om mee te denken in de beleving in een straat of wijk om de verlichting te verminderen.”
Hoe anticipeert de organisatie daarop?
“Er wordt meer tijd uitgetrokken voor het informeren van bewoners bij nieuwe plannen of bij een bezuinigingsopgave. Als organisatie willen we een prettige leefomgeving creëren en behouden. Daar hoort bij dat de bewoners worden betrokken in keuzes bij de inrichting van de openbare ruimte waarin ze verblijven.”
Wat is uw grootste OVL-uitdaging?
“Gemeente Leeuwarden is Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. We staan voor een mooie uitdaging om ervoor te zorgen dat met name de binnenstad met behulp van openbare verlichting als bijzonder wordt beleefd. Daarnaast wordt het gehele areaal de komende jaren vervangen door LED. Onze uitdaging is dan ook: hoe gaan we dit goed aanpakken en met welke middelen?”
Wat is uw lichtvisie op de wat langere termijn?
“We gaan het licht meer toepassen waar het echt nodig is en vooral kijken naar de gebieden waar het met aanzienlijk minder kan. Ook dat hoort bij het willen beleven van een omgeving. In een stedelijke omgeving is dat niet overal van toepassing maar daar kunnen bewuste keuzes gemaakt worden.”
Wat is uw OVL-droom?
“Het zou zo mooi zijn wanneer er een visie wordt ontwikkeld voor de stad maar ook voor de buitengebieden waarbij voor ieder gebied een eigen lichtbehoefte ontstaat. Hierbij staat centraal dat de verlichting wordt aangepast op de verschillende functies in de ruimte en de behoefte van de gebruikers.”