In het Kralingse Bos in Rotterdam is een brug geplaatst waarin plantenafval en gerecyclede plastic flesjes zijn verwerkt.
Brug van plantenafval en plastic in Rotterdam
Rotterdam is waterrijk en heeft veel bruggen. Die moeten onderhouden en soms vervangen worden. De gemeente zoekt daarbij continu naar technieken en materialen om dat makkelijker, goedkoper, sneller en milieuvriendelijker te doen.
In de brug in het Kralingse Bos is de stad daarin geslaagd. Deze is gemaakt van composiet, dat is samengesteld uit verschillende materialen. Vezels, in dit geval glasvezels, en kunsthars zijn belangrijke bestanddelen. Voor deze brug is de hars voor 46 procent gemaakt van plantenafval en voor 12 procent uit gerecyclede PET-flessen. De hars bestaat dus bijna voor 60 procent uit duurzame grondstoffen. Dit is meer dan het dubbele dan tot nu toe mogelijk was.
Het composiet is beter voor het milieu en onderhoudsarmer. Bovendiengaat het langer mee dan het hout dat nu vaak voor de bruggen in het bos wordt gebruikt. De gemeente heeft de ambitie om in 2030 de hoeveelheid bouwmateriaal met 50% te verminderen. In 2050 wil de gemeente geheel circulair werken, dus met volledig hergebruik van waardevolle grondstoffen.
Bron: Gemeente Rotterdam