Wereldprimeur: bioplastic winnen uit rioolwater

vrijdag 23 oktober 2015
timer 2 min
Drie waterschappen - Brabantse Delta, De Dommel en Fryslân - hebben PHA gemaakt net behulp van bacteriën uit rioolwater. PHA is een biologisch afbreekbaar plastic dat onder natuurlijke omstandigheden snel afbreekt. Het gaat hier om een wereldprimeur; het zuiveren van rioolwater om een duurzaam product te creëren.

De waterschappen voerden dit uit als proef, die plaatsvond op de rioolwaterzuivering in Bath. Op 22 oktober presenteerden zij de eerste kilo PHA die uit slib gewonnen was. Hoewel de proef kleinschalig is uitgevoerd, betreft het een wereldprimeur volgens de waterschappen. "Met deze proef willen we laten zien dat de productie en afzet van PHA een succes kan worden," aldus de waterschappen. "Daarmee is het een voorbereiding op een grotere demonstratieopstelling."
 

PHA: PolyHydroxyAlkanaat

PHA is een milieuvriendelijke grondstof die binnen een jaar afbreekt onder natuurlijke omstandigheden - in tegenstelling tot normaal plastic, waar decennia over heen kunnen gaan. PHA is daarmee een oplossing voor de plastic soep in de wereldzeeën. Vooral in de tuinbouw zien we PHA vaak terug, voor o.a. verpakkingen van consumentenproducten en landbouwplastic. Nog een voordeel: bioplastic gemaakt door bacteriën uit rioolwater concurreert niet met de voedselketen. Het huidige PHA bioplastic, afkomstig van landbouwproducten, doet dat wel.
 

Gezamenlijk initiatief

De proef is een gezamenlijk initiatief van waterschap Brabantse Delta, waterschap De Dommel en Wetterskip Fryslân samen met SNB en STOWA en de marktpartijen Veolia en KNN. Alle partners betalen mee, daarnaast is er subsidie van de Innovatieregeling voor de TKI Biobased Economy. Het project is onderdeel van de Green Deal Grondstoffen, die de Unie van Waterschappen en het Rijk eind vorig jaar hebben gesloten. Doel van de Green Deal is om de terugwinning van allerlei nuttige grondstoffen uit afvalwater te stimuleren.