Van sportterrein tot stadspark

vrijdag 24 december 2010
timer 5 min
Van sportterrein tot stadspark Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer gaf Carve in 2006 de opdracht om het sportpark Middenmeer om te vormen tot een multifunctioneel stadspark. In het centrum van het gebied ligt nu een grote groenstrook met onder andere speciale picknickplateaus en een bijzondere speelheuvel.
Van sportterrein tot stadspark

Van sportterrein tot stadspark

Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer gaf Carve in 2006 de opdracht om het sportpark Middenmeer om te vormen tot een multifunctioneel stadspark. In het centrum van het gebied ligt nu een grote groenstrook met onder andere speciale picknickplateaus en een bijzondere speelheuvel.

Intensief gebruik


De oorspronkelijke opdracht beperkte zich tot het centrum van het sportpark maar in overleg met het stadsdeel breidde het plangebied uit tot het hele gebied. Sinds de oplevering dit voorjaar, wordt ‘Meerpark’ intensief gebruikt door volwassen en kinderen uit de omgeving. Het bijzondere aan dit sportpark is dat álle sportvelden vrij toegankelijk zijn gemaakt en door iedereen gebruikt mogen worden. Alleen tijdens trainingen of wedstrijden heeft de sportclub voorrang. Deze openbaarstelling was de primaire vereiste en de sleutel om, geïntegreerd in het midden van het 7500 vierkante meter grote sportpark, een nieuw stadspark te kunnen creëren.

Herstructurering


De sportvelden liggen rondom de Radioweg, een belangrijke stedenbouwkundige as. De Radioweg bestaat ter plaatse van het sportpark uit een veelheid aan paden voor fietsers en voetgangers, gelegen in een vijftig meter brede, groene strook. Door herstructurering van de paden, waarbij voet- en fietspad zijn samengevoegd, en het verleggen van deze gecombineerde  fiets/wandelstrook, ontstond een brede groene, open strook. Met zijn sleutelpositie werd deze groene strook als een nieuwe recreatieve speel- en verblijfszone ontworpen die de sportvelden onderling verbindt.


Fietsvrije speelzone


De zone biedt plaats aan de geplande recreatieve functies, passend bij de gesignaleerde ‘leisure-trends’ en de gewenste toevoegingen aan Middenmeer-Voorland als stadspark. Door de route in een ruime lus rondom het speelgebied te laten lopen, werd ingegaan op de wens van bewoners om de – tot gevaarlijke situatie leidende – snelheid enigszins uit de fietsroute te halen. Om te voorkomen dat fietsers deze lus afsnijden dwars door het speelgebied heen, is de inrichting zo gemaakt dat dit onmogelijk wordt. Bovendien ontstaat op deze manier een logische barrière tussen fietspad en speelgebied. Het ontwerp is in dialoog met de omliggende buurten ontstaan; informatieavonden en brainstormbijeenkomsten leverden waardevolle bijdragen. De speelobjecten zijn speciaal voor dit park ontworpen. Het fietspad is uitgevoerd in rood asfalt, het voetpad in zwart asfalt. In augustus 2009 is Gebr. Beentjes begonnen met de herinrichting, beginnend met het vervangen van de paden en het aanbrengen van drainage.

Speelheuvel  


De centrale speelvoorziening is op, in en rond een drie meter hoge speelheuvel gesitueerd. Aannemer Gebr. Beentjes creëerde de heuvel uit piepschuimblokken en grond. De plek biedt recreatiemogelijkheden voor alle leeftijden. De gecreëerde heuvel wordt maximaal benut als speelelement. Twee grote ronde buisglijbanen lopen door de speelheuvel heen. Ze kruisen elkaar en een speeltunnel die dwars door de heuvel heen loopt, waardoor een spannende wirwar van buizen ontstaat. De glijbanen monden uit in een grote zandspeelplaats. Diverse hoog-laag parcoursen – bestaande uit stammen, netten, touwen en keien – lopen over de speelberg heen. Een verdiepte trampoline en een verzonken draaischijf liggen verspreid rondom de centrale heuvel waar Gebr. Beetjes tevens een rotspartij realiseerde. De diverse speelaanleidingen maken uitdagend beweging-, fantasie- en constructiespel mogelijk.

Water als speeluitdaging


Het speelgebied is door een brede sloot gescheiden van de sportvelden. Om aan de overzijde van de sloot te komen zijn verschillende avontuurlijke oversteekmogelijkheden ontworpen. Het trekpontje, de indianenbrug, de stepping stones, de diverse hangbruggen en een boomstammenbrug dagen kinderen uit om droog (of net niet droog) de overkant te halen. Water geeft spel weer een hele andere, spannende dimensie. Aan de overkant blijken tunnels van wilgentakken en houtrillen spannende verstopplekken. Alle speelobjecten en -aanleidingen werden gemaakt door IJreka.


Boulderklimwand


De grote speelheuvel is ‘doorgesneden’, waardoor een verticale klimwand ontstond van ongeveer 3,5 meter hoog. De wand van polymeerbeton heeft een ruw en grof uiterlijk, maar is tot in detail ontworpen als boulderklimwand voor klimmers van alle niveaus. De klimwand werd geproduceerd door Entre Prise in Engeland. Gebr. Beentjes: “De wand is prefab in Engeland uitgewerkt in vorm en kleur en vervolgens in delen naar Amsterdam vervoerd. Daar is de wand in een maand geplaatst en gefundeerd op een betonplaat onder maaiveld. Daarna werd de wand afgewerkt met een ter plekke klaargemaakte kunstharsmortel in kleur.”
In samenwerking met professionele klimmer Bart van Raaij zijn meerdere routes op deze boulderwand uitgezet. Subtiel gekleurde stippen geven in moeilijkheidsgraad oplopende routes aan. Een informatiebord in dezelfde stijl als het overige straatmeubilair geeft uitleg over de wand en klimroutes. Bovendien ontwikkelen klimmers zelf steeds nieuwe routes die online worden gepubliceerd. Met zijn feloranje kleur is de boulderwand niet te missen in het verder natuurlijk ogende Meerpark.

Straatmeubilair


Behalve sport en spel biedt het Meerpark ook recreatie voor alle leeftijden. In het gebied is een ruime hoeveelheid aan zit- en verblijfsobjecten gesitueerd. Op de as van het park bevinden zich zes picknicksets met elk een lengte van zes meter. Om deze gigantische banken te plaatsen, realiseerde Gebr. Beentjes zwarte betonnen picknickplateaus met een afmeting van 18 bij 3,5 meter. De tafels, gemaakt van cortenstaal en FSC gekeurd hardhout, zijn ook toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Uit het cortenstaal zijn stadsdeellogo’s gesneden. Tussen de tafels zijn cortenstalen barbecuebakken geplaatst die veelvuldig worden gebruikt. Samen met de parkbanken en de betonnen zitrand rondom de klimwand, ontstaat een veelzijdig netwerk aan zitplekken verspreid over het park.
Sinds de herinrichting wordt het park ecologisch beheerd waardoor er in de toekomst een verscheidenheid aan flora en fauna te vinden zal zijn. Langs de vier wandelroutes door het park staan unieke informatieborden die de bezoekers wijzen op de omringende natuur. Carve ontwierp alle straatmeubilair dat door Segno d’Arte werd geproduceerd.

Terug naar overzicht >>>