Lichtreflecties van Alfred Groote
Wat is ‘typisch’ Helmond in het OVL-beleid van de stad?
“Helmond is een stad van het doen. De maat en schaal van de stad en de slagkracht van de organisatie zijn uitermate geschikt om nieuwe aanpakken en innovatie in de stad uit te rollen. De stad wil zich ontwikkelen tot een living lab: een real time en real life test- en ontwikkelingsomgeving met ruimte om te experimenteren. Om zo te waarborgen dat Helmond een bereikbare, sociale en duurzame gezonde stad is en blijft, en waar het aantrekkelijk is om te wonen.”
Wat is er veranderd in het OVL-werkveld de afgelopen jaren?
“Het ontwikkelingen en innovaties op het gebied van smart cities en de complexheid die dat met zich meebrengt hebben enorme veranderingen met zich meegebracht. Deze ontwikkelingen vragen om een integrale aanpak.”
Hoe anticipeert de OVL-organisatie binnen gemeente Helmond daarop?
“Door voorop te lopen en de organisatie proactief goed (te laten) informeren over de ontwikkelingen en innovaties. Het gaat om het actueel houden van vakkennis, nieuwste ontwikkelingen en het uitwisselen van ervaringen met vakgenoten.”
Wat is uw grootste OVL uitdaging?
“Het delen van lichtkennis met collega’s, bestuurders en inwoners op zo’n manier dat duidelijk wordt dat de openbare verlichting geen kwestie is van een lantaarnpaaltje plaatsen. Er zijn ontzettend veel parameters die invloed hebben op het ontwerp en het in stand houden van het asset openbare verlichting.”
Wat is uw lichtvisie op de wat langere termijn?
“Verlichtingsobjecten hebben het in zich om meer te zijn dan alleen een drager van een lichtbron. De komende periode zal in het teken staan van de transitie naar geïntegreerde intelligente verlichting, waarmee nog slimmere interactie met de gebruikers mogelijk wordt.”