Open Landschap | Open Data
sep4
Wat is de impact van datatechnologie op het landschap, sociaal en ruimtelijk? Vijf deskundigen vanuit onderzoek, bedrijfsleven, ontwerp, productie en overheid spreken over de stand van zaken, de kansen, de urgentie en de impact.
De inleiding schetst een kader: hoe grijpen datatechnologie en de samenleving in elkaar? Wat zijn ontwikkelingen die impact hebben op onze directe woon-, werk- en leefomgeving? Hoe kunnen we de ontwikkelingen een plaats geven in het landschap? Hoe kunnen we data inzetten voor de ontwerpopgave van het landschap?
Programma
- Een tour d’horizon vanuit Jacco Saaman (Business Development & Innovation Directeur van SPIE), over de uitdagingen van vandaag de dag rondom de technologie en haar impact van samenwerken;
- Mark van der Net (oprichter van OSCity, Architect, Stedenbouwkundige en Programmeur), over de rol en betekenis van het ontwerp op architecten & landschap. Van der Net staat aan het front van het groeiende kennisgebied van 'Smart Urbanism'. Wat is de betekenis van data voor ontwerpprincipes?
- Anne Bruinsma (mede oprichter van FarmHack.nl) over de landbouw / het productielandschap. FarmHack is een organisatie gericht op het mobiliseren van coders, developers, planologen en designers rond IT vraagstukken van de boer. Hoe vertaal je maatschappelijke opgaven met behulp van slim hergebruik van landbouwdata en de inzet van technologie in innovatieve kansen voor de boer?
- Jeroen Weekers (Innovatiemanager) over de samenhang tussen buitengebieden, landschap en snelle verbindingen in een continue veranderende wereld. Weekers is op zoek naar de manier waarop de gemeente Eersel toonaangevend kan zijn voor rurale gemeenten, op basis van de Eerselse innovatiestrategie;
- Ivonne Jansen-Dings (Waag Society) werkt aan programma’s rond Smart Citizens, Coding Morality en Open Policy. Hoe kunnen we van een naïef techno-optimisme komen tot een samenleving waarin technologie zodanig is gedemocratiseerd dat we zeggenschap hebben over onze eigen omgeving?
- Interactie met de zaal is belangrijk, vanuit kritische vragen en reflectie op innovatie o.l.v. Marijke Roskam, moderator.
Doelgroep
Een middag voor ontwerpers, landschapsbeheerders, beleidsmakers, bestuurders, educatiemakers, studenten, actieve gebruikers, vrijwilligers & landschap liefhebbers.
Meer informatie
Kijk hier voor meer info en aanmelden (kan tot 1 september)