Eendaagse cursus lichthinder, ruimte en integraliteit

apr15
Op 15 april wordt in Utrecht de eendaagse cursus ´Lichthinder, ruimte en integraliteit' gegeven. Tijdens de cursus wordt zowel aandacht besteed aan de theorie als aan de praktijk en biedt deelnemers bouwstenen om lichthinder zo integraal mogelijk aan te kunnen pakken.

Doel van de cursus



Doel van de cursus is te komen tot bewust verlichten van de openbare ruimte, waarbij rekening wordt gehouden met de voor- en nadelen van licht. Goede samenwerking tussen de personen van alle relevante vakgebieden en oog voor het belang van de verschillende stakeholders staan daarbij centraal. 

Bewust verlichten


Kunstlicht is vanzelfsprekend in onze maatschappij: het economische en sociale leven gaat door, ook als het donker is. Kunstlicht heeft voordelen, maar ook nadelen. Het kost energie, kan de directe omgeving hinderen, het landschap vervuilen en de natuur verstoren. ‘Bewust verlichten’ krijgt daarom steeds meer aandacht en vraagt om een goede combinatie van beleid, regelgeving en uitvoering. Het daagt tevens uit tot afstemming tussen de verschillende beleidsterreinen. 

Kennis en inzicht


Ook in bestaande situaties spelen lichthinder, integraliteit en bewust verlichten een rol. Vooral wanneer er een verandering plaatsvindt naar meer of juist minder licht, of een andere kleur licht. Soms laten daarbij burgers, bedrijven, sportverenigingen of milieuorganisaties van zich horen, waarbij niet zelden sprake is van tegengestelde belangen. Dit vraagt om voldoende kennis en inzicht bij de mensen die plannen en beleid ontwikkelen. Op die manier kunnen beslissingen weloverwogen genomen en onderbouwd worden.Voor medewerkers van gemeenten, stedenbouwkundige adviesbureaus en landschapsarchitecten is het dan ook een pré als zij kennis hebben over lichthinder en actief kunnen meedenken over het onderwerp ‘bewust verlichten’. Het gaat daarbij om openbare verlichting, maar ook om andere lichtbronnen in de openbare ruimte, zoals reclameverlichting en sportveldverlichting. 

Programma

Ochtendprogramma
Blok 1 – Introductie en basisbegrippen
Blok 2 – Softwaremodel IPO Licht: Ruimtelijke impact van licht 

Middagprogramma 
Blok 3 – NSVV richtlijnen en aanbevelingen omtrent Lichthinder
Blok 4 – Wet/regelgeving, beleid en uitvoering - praktijkcasussen
Blok 5 – Vragen en casussen van deelnemers die nog niet aan de orde zijn gekomen 

Kijk voor meer informatie over inhoud, programma, docenten en aanmelding op de website

Eendaagse cursus lichthinder, ruimte en integraliteit

Datum / tijd

15 april 2014
Aanvang: 10.00 uur

Locatie

near_meUtrecht