Ontwikkeling Dutch Green Inspiration Center
Het Dutch Green Inspiration Center (DGIC) is bedoeld als etalage voor (de producten van) de kennis en kunde van de Nederlandse groensector. Het moet de plaats worden voor kennisoverdracht en interactie tussen de verschillende partijen in die sector en de bezoekers van Keukenhof. Het DGIC bundelt de vier pijlers van groen: kennis, economie, overheid (natuur!) en cultuur, met als overkoepelend element duurzaamheid. Het inspiratiecentrum vertaalt de waarde van groen volgens de vier pijlers in praktische voorbeelden, duurzaam ingericht op basis van het gedachtegoed van Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra, de founders van NL Greenlabel. Bij gebleken succes kunnen meerdere DGIC’s als ‘reizend circus’ – in een kleinere opzet – Nederlandse kennis en kunde op het gebied van groen en duurzaamheid verspreiden over de wereld.
Breed gedragen
Stichting Kasteel Keukenhof en NL Greenlabel willen de regio op de kaart zetten en Nederland presenteren als gidsland op het gebied van agro, groen, design, innovatie en kenniseconomie. Deze plannen worden breed gedragen door alle betrokken partijen, zoals de provincie, de gemeente Lisse en kwekers in de regio. Het doel is met duurzaamheid, beleving en educatie een extra dimensie aan landgoed Keukenhof te geven. Naast het zogeheten Ecodome wordt onder meer gedacht aan inspiratietuinen en een kinderboerderij. De ambitie is een miljoen bezoekers te ontvangen in 2020 in plaats van de 850.000 die Keukenhof nu jaarlijks trekt. Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra verbinden zich voor de komende tien jaar aan het DGIC om er een duurzaam succes van te maken.
Over NL Greenlabel
NL Greenlabel is opgericht door tuin- en landschapsontwerper Nico Wissing en TV-tuinman Lodewijk Hoekstra. Hun ambitie is het gebruik van duurzame materialen en producten op de kaart te zetten om zo een levende en duurzame buitenruimte vanzelfsprekend te maken. NL Greenlabel helpt duurzaamheid in de praktijk te realiseren en meetbaar te maken en brengt burgers, bestuurders, bedrijfsleven en wetenschappers bij elkaar om tot een vruchtbare samenwerking te komen op gebied van duurzame ontwikkelingen in de buitenruimte.
Over Stichting Kasteel Keukenhof
De Stichting Kasteel Keukenhof is opgericht op 30 november 2000 met als doel de instandhouding van monumentaal erfgoed in de Duin- en Bollenstreek, met name Landgoed Keukenhof . De stichting heeft als missie het kasteel en het landgoed te restaureren en te behouden voor volgende generaties. Om dit mogelijk te kunnen maken, worden er vele evenementen en activiteiten op het landgoed georganiseerd vanuit verschillende thema's: gastvrijheid, cultuur, flora en evenementen. Door een visie te ontwikkelen op het gehele landgoed, 250 hectare groot, met het DGIC als belangrijk onderdeel, denkt de stichting haar doel nog beter te kunnen realiseren.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Young Professional in de openbare ruimte: Lune Walder
10 apr om 09:18 uurIn deze aflevering van de rubriek Young Professional in de openbare ruimte spreken we met Lune Walder, die…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurOmgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Regenwater is goud waard
6 jan om 08:57 uurAls je het nieuws volgt kan het je niet ontgaan zijn; berichten over water in Nederland. Zo voldoet de…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Vertrouwen is Goud(s)
24 dec 2024De Barbarahof ligt verstopt tussen de huizen in het centrum van Gouda. Ooit was een anonieme plek met…
Abrio, nieuw in de openbare ruimte!
23 dec 2024Steden warmen sneller op door het hitte-eiland-effect. Daarom zoekt Watergames & More voortdurend naar…